Jimmy

Maker

Jesmonite

Logo het andere geschenk

Maker Jimmy

Jesmonite

‘Ik ben blij dat ik naar Wissel kan komen. Hier ben ik een hele dag bezig, en ’s avonds kom ik moe terug thuis. Ik rij telkens 8 km met mijn driewieler naar het werk, bij slecht weer brengen mijn ouders mij. Ik probeer zo zelfstandig mogelijk te zijn. Vroeger was ik vooral bezig met papierscheppen en hout, maar een tijdje geleden kwam mijn coach Robin naar mij met de vraag of ik het zag zitten om jesmonite te maken. Ik kende het niet maar hij dacht dat het wel iets voor mij zou zijn. Hij weet dat ik het kan en dat ik graag alleen werk. Ik ben een nette en nauwkeurige werker.

Ik ben er toen mee gestart. Het is een werk waar je tijd moet in steken, maar heel afwisselend werk dat ik ook zelfstandig kan doen. Als alles links klaarstaat, kan ik meteen aan de slag. Er zijn verschillende stappen in het proces. Daarnaast hebben we verschillende vormen waarmee we allerlei setjes van producten kunnen maken zoals dienbladen, onderleggers.

Het is een heel bijzondere materie. Je giet die in de vorm en na een uur is de materie hard geworden. Het is heel bijzonder, je bekomt nooit twee keer hetzelfde resultaat, elk stuk is echt uniek. De vorm en de schijn verschillen telkens weer. Dat is de charme van het product. Ook al doe je identiek hetzelfde, toch ziet het resultaat er anders uit.

Zelf zie ik jesmonite heel graag. Ik hou vooral van het gevlamde motief in zwart en wit. Nochtans is het productieproces met de steentjes intensiever. Die steentjes, terrazzo, moeten eerst gemaakt worden in een bepaalde kleur en dan verknipt worden om te verwerken in de vloeistof van de jesmonite. Het is pas na het schuren dat de steentjes zichtbaar worden. Daarna behandelen we het product nog met een sealer zodat het vuil- en waterafstotend wordt.’

Jimmy kwam in Wissel terecht nadat hij in januari 2016 hersenschade had opgelopen na een hersenbloeding. Na drie weken coma werd hij wakker in het ziekenhuis, 20 kg lichter. Alles moest hij opnieuw leren: stappen, praten, eten en schrijven.

‘Gelukkig heb ik mijn verstand nog, en heb ik heel wat mooie herinneringen aan vroeger. Toen was ik een voetbalspeler, nu ben ik een passieve voetbalfanaat geworden. Het contact met veel vrienden en ex-collega’s is serieus verminderd. Iedereen leidt zijn drukke leven. Voor mijn hersenbloeding was ik tien jaar aan de slag bij Clement, een bedrijf dat apotheekinrichting doet. Ik hou wel nog altijd van werken met hout, ook al kan ik niet meer wat ik vroeger kon, die feeling voor hout ben ik niet kwijtgeraakt.’

Jimmy is gescheiden en woont terug bij zijn ouders, al droomt hij ervan zelfstandig te wonen. Zijn dochter is ondertussen 20, ze hebben een goed contact met elkaar. 

‘Ik ben zo blij dat we een goed contact hebben. Ze was 13 toen ik mijn hersenbloeding kreeg en heeft veel voor me gezorgd. Ik ben blij en ontzettend dankbaar dat ze me nu ook blijft betrekken bij haar leven. Ik heb mezelf aanvaard en ben ook blij dat iedereen me nu aanvaard heeft zoals ik ben. Dat betekent veel voor mij.’

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×